page top anchor
Website navigation menuMenu Howard Pease Architects

When our client purchased a large Edwardian semi-detached house just off the high street in the centre of Harpenden, although large, the existing property had no feeling of space and no 'feature' living area.

What it did have was a number of small interconnected rooms. A radical architectural reappraisal was needed to make best use of both the existing floor area and also the new single storey extensions which were required to the rear of the house.

What was created was a large open plan kitchen, dining, family room space flowing onto the re-landscaped back garden.

A reconfiguration and re design of the first and second floors was also required, creating a larger master bedroom suite with a feature bathroom as well as refurbishing all the other bedrooms.

The old house also required a major renovation of the existing fabric with new windows and a new natural slate roof. St Albans planning department were supportive of the new design as it retained the strong architectural character of the front whilst still creating a rear elevation that was, although more modern, still in keeping with the original Edwardian house.

< PrevNext >