page top anchor
Website navigation menuMenu Howard Pease Architects

When our client purchased a previously extended house in the Green Belt on the outskirts of Harpenden, they were presented with the challenge of how to extend and enlarge the existing property.

Rather than extending under planning permission, which was an option that was no longer possible, we had to apply for a certificate of lawfulness to St Albans District Council to enlarge the property.

The client also had a requirement to update and refresh the existing elevations. Through a subsequent planning application where the look of the house was addressed, we were able to change the appearance of the existing building dramatically, altering the roof shape, adding Portland stone and white rendered elements and changing all the old windows to white aluminium. Large sliding patio doors were included in the new design approach to access the south facing rear garden.

A Juliet balcony was also added to the master bedroom overlooking the open countryside at the rear of the house.

The internal layout of the house was also radically reorganised to create a better flow through the house into the main rear living spaces. A modern new glass and metal staircase was inserted to create a 'wow' factor upon entering the house. Large contemporary aluminium roof lights were also added to bring light into the central areas of the house.

The main family living spaces also connect the extended and reorganised ground floor plan in a way that now links them all more directly to the new patio area.

< PrevNext >